Zdrowe Ciało i Zdrowy Duch

Zdrowie To Twój Skarb – Dowiedz Się Jak Być Zdrowym i Szczęśliwym

By  | 

Zdrowie jest bezpośrednio związane z naszym szczęściem w życiu. Tak, może niektórzy z Was się zdziwią tym stwierdzeniem. Ale gdyby się nad tym dobrze zastanowić, to faktycznie tak jest.

Zdjęcie: Pixabay

Dobre zdrowie to zdrowe i dobrze funkcjonujące narządy, a to w konsekwencji daje nam jasny umysł, silne ciało, zdrowo wyglądającą skórę, włosy, itd. Jasne myślenie warunkuje zdolność uczenia się, wyciąganie prawidłowych wniosków oraz podejmowanie prawidłowych decyzji. Idąc dalej, prawidłowe decyzje przechodzą w konsekwencje naszych działań. Myślę, że jest to zrozumiałe dla każdego z nas.

Aktywność metaboliczna naszego organizmu konsumuje jego energię życiową. Kiedy nieprawidłowo postępujemy to logiczne jest, że jeszcze bardziej, sami zubożamy się w tej energii. Mając wiedzę jak właściwie postępować, możemy energię gromadzić i cieszyć się długim, zdrowym, szczęśliwym życiem. Według TCM (Tradycyjna Medycyna Chińska) nadwyżka naszej energii życiowej przechowywana jest w nerkach. Jednak w miarę upływu lat i szczególnie wtedy, kiedy nie dbamy o swoje zdrowie, te zapasy energii kurczą się, ponieważ tej nadwyżki nie produkujemy.

Następnie, gdy nasz organizm z powodu różnych stanów chorobowych, nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości energii – nazwijmy ją  „bieżącej” to, co się wtedy dzieje? To zwyczajnie sięgamy po jej rezerwy. No i nasze życie się „zacina”, szybko się męczymy, opadamy z sił i przyśpieszamy procesy starzenia się naszego organizmu.

O permanentnym zmęczeniu ostatnio dużo się mówi, powoli staje się to problemem na wielką skalę. Dlatego kawa, napoje energetyczne oraz słodycze tak dobrze się sprzedają… Tak przy okazji, nie jestem fanatycznym wrogiem tych produktów, są one dozwolone (wyjątek jednak stanowią napoje energetyczne, ponieważ są sztucznym produktem i nie nadają się do spożycia), ale tylko okazjonalnie w niewielkich ilościach, i to dla ludzi cieszących się dobrym zdrowiem.

Te osoby, które mają problemy zdrowotne powinny zrezygnować z wszelkich stymulatorów. Co do kawy to dobitnie ujął to Siergiej Łazariew w jednej ze swoich książek z cyklu „Diagnostyka Karmy”. Napisał, że kawa kradnie zapasy naszej energii z poziomów subtelnych i stajemy się coraz słabsi i wyjałowieni energetycznie, czyli bezbronni w sytuacjach zagrożenia chorobą.

Mówiąc krótko, konsumpcja kawy, podobnie jak konsumpcja wszystkich innych produktów, musi odpowiadać indywidualnym potrzebom danej osoby biorąc ściśle pod uwagę jej konstytucję zdrowotną.

Zatem jak należy postępować, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i wspaniałym życiem? No to zaczynamy…

Zdrowie, a Dieta
Zamiast stosować się do bardzo uciążliwej i rygorystycznej diety, powinniśmy dostosować rodzaj pożywienia do naszych potrzeb oraz trybu życia. Pożywienie powinno być różnorodne. Należy unikać jedzenia zbyt dużych ilości jakiegoś jednego produktu, gdyż prędzej czy później spowoduje to zaburzenie równowagi energetycznej, a to bezpośrednio wpłynie na nieprawidłową pracę  narządów organizmu.

Również dany posiłek nie powinien się składać ze zbyt wielu produktów jednocześnie, gdyż staje się zbyt ciężkostrawny. Wyjątkiem jednak są ziarna zbóż – tak, tak, już słyszę te głosy zwolenników diety Paleo i tym podobnych diet. A czemu są wyjątkiem? Są wyjątkiem, ponieważ odgrywają ogromną rolę w tworzeniu równowagi w naszych organizmach.

I z tego powodu nasza dieta powinna się głównie składać z pełnych ziaren zbóż i warzyw, a reszta produktów powinna stanowić uzupełnienie. Jeśli cierpimy na zaparcia, to mamy problemy z układem trawiennym, więc powinniśmy spożywać mniej mięsa, serów i jaj, a więcej ziaren i warzyw, aż do czasu kiedy nasze jelita odzyskają elastyczność i nastąpi regularna, naturalna ewakuacja…

Nawiązując jeszcze do diety Paleo oraz innych niskowęglowodanowych diet bogatych w tłuszcz i białko zwierzęce, to mogą one być pomocne dla osób chcących zrzucić wagę oraz dla osób wewnętrznie bardzo wychłodzonych, ale należy je stosować tylko na KRÓTKI czas, gdyż szybko przyczyniają się do powstawania zaparć, a w konsekwencji do całego szeregu dolegliwości z tym związanych. Więc jeśli na taką dietę się zdecydujemy, to powinna być przeprowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza specjalisty, a nie jakiegoś „Paleo guru”.

Krótkoterminowe zyski diet niskowęglowodanowych, jeśli są kontynuowane przez dłuższy czas, powodują długotrwałe niedobory energii. Cyrkulacja oraz jakość krwi ulega dramatycznemu pogorszeniu, co w konsekwencji prowadzi do niestabilności umysłu i ciała.

~ Alex Tan, lekarz TCM

Musimy zawsze pamiętać, że nasz układ trawienny odgrywa pierwszorzędną rolę w utrzymaniu doskonałego zdrowia. Nie na darmo ktoś napisał, że „nożem i widelcem kopiemy sobie grób”…

Jedzenie powinno być obfite w pełnowartościowe i zrównoważone produkty, których proporcje możemy zmieniać w zależności od potrzeb. I tak np. osoba, która ciężko pracuje fizycznie lub uprawia sporty siłowe, może sobie pozwolić na jedzenie większej ilości mięsa niż osoba prowadząca siedzący, mało aktywny tryb życia.

Należy unikać:
– wszelakiej żywności przetworzonej,
– rafinowanych olejów,
– margaryny,
– rafinowanej soli,
– chleba pieczonego na drożdżach,
– coca-coli,
– wody z lodem,
– zimnych napojów,
– picia zimnego mleka (jak ktoś nie ma alergii to może pic gorące mleko, ale nie więcej niż szklankę dziennie, gdyż nadmiar mleka „zaflegmia” nasz układ trawienny),
– regularnego spożywania słodyczy, białej maki, kawy prawdziwej i alkoholu (osobiście odradzam picie alkoholu, nawet w małych ilościach. Wyjątek mogą stanowić lekarstwa, które zawierają go bardzo mało),
– dużych ilości surowych owoców i surowych warzyw,
– bardzo ostrych przypraw jak np. Chili, jeśli musimy, to można spożywać tylko troszkę i dotyczy to osób, które nie mają problemów ze zdrowiem.

Twoje zdrowie to Twoje życie.

Infografika: zdrowie i zasady.

W większości jedzenie powinno być gotowane, gdyż wtedy jest łatwiej strawne. Posiłek należy dobrze przeżuć, należy jeść w spokoju, nie łapczywie, bez pośpiechu, oglądania telewizji, czytania, bawienia się telefonem, itp. Nie jeść niczego, co nam nie smakuje. Nie jeść tuż przed snem – jest to bardzo niezdrowy zwyczaj, bo ani się dobrze nie wyśpimy, ani dobrze nie strawimy.

Ostatni (niewielki) posiłek powinien być bezwzględnie zjedzony na około 3 godziny przed snem. Nie należy jeść, jak nie jesteśmy głodni, i nie należy pić, jak nie jesteśmy spragnieni. Lekkostrawne jedzenie i prawidłowe jego spożywanie wpływa pozytywnie na naszą śledzionę i żołądek. Trzeba również pamiętać o bardzo ważnej zasadzie, że ilość ma wpływ na jakość i kategorycznie unikać przejadania się.

Owocem tego postępowania będzie dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych, a w konsekwencji bardzo to przyczyni się do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Według TCM, zdrowie to „szczęście, które mieszka w jelitach”. Czyli po prostu dobrze działający układ pokarmowy jest kluczem do zdrowej długowieczności.

Polecane produkty, jeśli mamy taka możliwość to z produkcji ekologicznej.
Obfite w bardzo wartościowe białko, o najwyższej jakości biologicznej (spożycie w odpowiednich proporcjach w stosunku do zbóż i warzyw):

– jajka,
– ryby (uwaga na ryby, które zawierają dużo metali ciężkich jak np. Tuńczyk),
– kurczak,
– indyk,
– wołowina,
– jagnięcina,
– wieprzowina,
– sery,
– orzechy,
– mleko krowie i kozie (nigdy zimne, zawsze gorące),
– kwaśna śmietana, kefir, kwaśne mleko, jogurt naturalny ( te produkty zawierają bakterie probiotyczne wpływające korzystnie na nasz układ odpornościowy i florę bakteryjną jelit).

Odnośnie do białka roślinnego, to również jest bardzo wartościowe, aczkolwiek należy nauczyć się dobierać produkty roślinne tak, aby uzupełniały się wzajemnie w brakujące aminokwasy egzogenne, gdyż ich niedobór powoduje choroby.

Produkty bogate w węglowodany i błonnik, konieczne do prawidłowej pracy układu trawiennego, utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit:

– produkty pełnoziarniste jak chleb żytni, Muesli – bez cukru i sztucznych dodatków,
– owoce (gruszki, jabłka, czarne i czerwone porzeczki, maliny, truskawki),
– owoce suszone, te bez dwutlenku siarki – „sulphur dioxide”
– płatki owsiane,
– jęczmień,
– orkisz, pszenica,
– kasza gryczana,
– ryż brązowy i ryż biały,
– kasza jaglana (to bardzo zasadowe ziarno),
– kukurydza,
– quinoa,
– siemię lniane,
– warzywa (marchew, papryka, buraki, brokuły, dynia, słodkie ziemniaki, warzywa zielone, czosnek – rozsądne ilości, i nigdy na pusty żołądek!),
– cebula (unikać surowej),
– kiszonki,
– glony morskie (Morszczyn, Spirulina i Chlorella, Wakame, Kombu),
– warzywa strączkowe i kapustne (jeśli dobrze tolerowane).

Tłuszcze (spożycie w umiarkowanych ilościach):
– oliwa z oliwek,
– olej z siemienia lnianego, wysokolinolenowy (bardzo dobry na polskim rynku to Budwigowy),
– oleje tłoczone na zimno,
– masło niesolone bez dodatku margaryny (jako dodatek do pieczywa albo, jako przyprawa, nigdy do smażenia),
– masło klarowane (do gotowania i smażenia),
– olej kokosowy nierafinowany (do gotowania, smażenia, i jako doskonały kosmetyk dla naszej skóry i włosów).

Przyprawy (spożycie w umiarkowanych ilościach):
– wszelkie przyprawy ziołowe (testować i stosować z rozwagą),
– sól kopalna, morska i himalajska (oczywiście nierafinowana),
– czarny pieprz (niedużo),
– kurkuma, suszony i świeży imbir,
– sos sojowy Tamari i Shoyu (ten prawdziwy, o długim okresie fermentacji i bez użycia cukru),
pasta miso (o długim okresie fermentacji i bez użycia cukru).

Na „osłodę życia” (spożycie w małych ilościach):
– miód prawdziwy (ilość według wyczucia, najlepiej po słonych posiłkach lub w napoju z dobrze cieplej wody z sokiem z cytryny, pite na pusty żołądek, to pomaga usunąć nadmiar gorąca z wątroby),
– gorzka czekolada (min. 80% zawartości kakao) to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego magnezu,
– melasa,
– słód jęczmienny,
– syrop klonowy,
– cukier brzozowy, czyli Ksylitol – ostrożnie, uwaga na wzdęcia i biegunkę. Jeśli przez dłuższy czas spożywania czujemy się po nim źle to należy z niego zrezygnować.

Kolejna ważna uwaga na temat jedzenia to należy również pamiętać, aby nie jeść zbyt dużo albo zbyt mało, czyli według faktycznych potrzeb. Odnośnie do zapotrzebowania na kalorie proszę spojrzeć na poniższą tabelę.

Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludzi.

Grupa ludnościŁącznie [kcal]
Kobiety ponad 75 lat2000
Kobiety od 60-75 lat2200
Mężczyźni ponad 75 lat2100
Mężczyźni od 65-75 lat2300
Kobiety karmiące3400
Kobiety w ciąży (druga połowa ciąży)2800
Kobiety od 21-59 wykonujące ciężką pracę2900-3200
Kobiety od 21-59 wykonujące średnio ciężką pracę2400-2800
Kobiety od 21-59 wykonujące lekką pracę2100-2300
Mężczyźni od 21-64 lat wykonujący bardzo ciężką pracę4000-4500
Mężczyźni od 21-64 lat wykonujący ciężką pracę3500-4000
Mężczyźni od 21-64 lat wykonujący średnio ciężką pracę2800-3200
Mężczyźni od 21-64 lat wykonujący lekką pracę2400-2600
Kobiety od 16-20 lat2500-2700
Dziewczynki od 13-15 lat2600-2800
Młodzieńcy od 16-20 lat3200-3700
Chlopcy od 13-15 lat3000-3300
Dziewczynki od 10-12 lat2300
Chłopcy od 10-12 lat2600
Dzieci od 7-9 lat2100
Dzieci od 4-6 lat1700
Dzieci od 1-3 lat1300
Źródło: "Normy żywieniowe" A. Szczygieł, zaktualizowany w 1980 r

Zdrowie: Podsumowanie Diety

Warzywa

Warzywa odgrywają ważną rolę w odprowadzaniu wilgoci i są bardzo pożywne. Różnorodność kolorów warzyw jest przyjemną kombinacją dla oka i dla podniebienia. Smak odgrywa ważną rolę w regulowaniu apetytu. Różnorodne kolory zapewniają wiele składników odżywczych, promujących zdrowie i długowieczność. Na naszym talerzu powinna się znaleźć spora ilość lekko ugotowanych warzyw. Ilościowo, warzywa powinny zapełniać talerz do połowy. Powinniśmy uwzględnić również sporo zielonych liści, ponieważ są one jednym z najbardziej zbilansowanych i bogatych w składniki odżywcze pokarmów.

Ziarna na przykładzie ryżu

W Chinach panuję przekonanie, że nie ma nic bardziej łatwostrawnego niż ryż. Jest on doskonałym pokarmem dla osób z alergią, gdyż jest hipoalergiczny. Ryż jest bardzo delikatny dla naszego układu pokarmowego. Do wyboru, biały lub brązowy ryż, w zależności od tego, który z nich lepiej nam służy. Brązowy ryż uważany jest za bardziej odżywczy, natomiast biały, działa bardziej oczyszczająco.

Jednakże musimy pamiętać, że z wyjątkiem śniadania, większość posiłków nie powinna być zdominowana przez ziarna. Ziarna są częścią posiłku i używajmy ziaren jako przystawki, ale ta przystawka zawsze musi być.

W TCM ryż odgrywa ważną rolę, gdyż obok żyta, jest jako lekarstwo odprowadzające wilgoć z organizmu. Ryż powinien wypełnić jedną czwartą naszego talerza.

Białko

Rozsądne ilości białka zwierzęcego i fasoli są bardzo istotnym dodatkiem w naszej diecie. Jednak białko zwierzęce może być trudne do strawienia, stąd nacisk na rozsądne podejście odnośnie do jego ilości. Z mojego doświadczenia uważam, że np. 100 gram mięsa, 3-4 razy w tygodniu jest wystarczająca, a resztę w niewielkiej ilości mogą stanowić pozostałe pokarmy bogate w białko jak ser, jajka, fasola, itd. To dla osób o średniej aktywności fizycznej. Natomiast, dla osób ciężko pracujących lub ćwiczących siłowo ta ilość mięsa może i powinna być większa.

Witamina C

Na temat witaminy C napisano całe tony materiałów. Wiadomo, że spełnia ona bardzo ważną funkcję, warunkuje dobrze działający układ immunologiczny, współdziała w tworzeniu kolagenu…

Ogólnie panuje przekonanie, że nasz organizm nie jest w stanie jej wytwarzać. Więc większość lekarzy zaleca suplementację poprzez zażywanie witaminy C w postaci syntetycznej, najlepiej tak zwanej „lewoskrętnej” (ta nazwa to zwykłe marketingowe narzędzie…). W opozycji do tego zdania stoi twierdzenie Georga Ohsawy, który napisał w swojej książce pt. „Makrobiotyka Zen”, że badania naukowe wykazały optymalny poziom witaminy C we krwi Eskimosów.

Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż Eskimosi nie mają dostępu do suplementów lub owoców i warzyw bogatych w witaminę C. W rejonach gdzie mieszkają, okres wegetacji roślin jest bardzo krótki. Odżywiają się oni zgodnie z naturą, w odniesieniu do warunków klimatycznych, w których wiodą życie. Więc jak Ohsawa to uzasadnił? Stwierdził, że kiedy w naszych organizmach nie powstają procesy gnilne to zachodzi w nich „Transmutacja Bio-chemiczna”.

Według niego w wyniku tej transmutacji organizm ludzki może wytwarzać witaminę C. Ohsawa jednocześnie przestrzega, że u człowieka zachodu transmutacja bio-chemiczna jest zaburzona silnie zakorzenionym sposobem odżywiania. Zapewne potrzeba bardzo długiego czasu, aby te procesy przywrócić do stanu pierwotnego. Pamiętajmy więc o regularnym jedzeniu warzyw, np. surowa nać pietruszki jest bardzo bogatym źródłem witaminy C.

Zdrowie, a Napoje
Co powinniśmy pić, ile i kiedy? Co do ilości wypijanych płynów bardzo często słyszymy rady typu „minimum 2 litry wody dziennie”, itp. Jest to pewne nieporozumienie, gdyż Ilość płynów, jak i pokarmu jest bardzo uwarunkowana naszymi indywidualnymi potrzebami. I tak osoba mało aktywna będzie potrzebowała dużo mniej płynów niż osoba bardzo aktywna fizycznie.

Generalnie powinniśmy unikać picia tuż przed posiłkiem, w czasie posiłku i zaraz po nim. Jeśli bierzemy po jedzeniu jakieś lekarstwa to z niewielką ilością cieplej wody. Krótko mówiąc, pijąc płyny, rozcieńczamy soki trawienne i w ten sposób bardzo zaburzamy proces trawienia pokarmu, a co za tym idzie, przyswajania wartości odżywczych.

Według TCM najlepiej jest pić ciepłe płyny, i nie później niż 1 godzinę przed posiłkiem, i nie wcześniej niż 1 godzinę po posiłku. Będąc młodymi, przeważnie nasze organizmy są dosyć silne i bardzo często ignorujemy powyższe wskazania, ponieważ nic nam nie dolega. Jednak jest to tylko kwestią czasu…
Jak mówią Anglicy, „it will pay back”, czyli w przyszłości zapłacimy za naszą ignorancką postawę i zostaniemy wtrąceni do więzienia zwanym chorobą…
Wiadomo jest, że dużo łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. I to jest fakt. Przejdźmy więc do kwestii samych napojów.

Zatem napoje, które służą naszemu zdrowiu – pić powoli i nie od razu cały gar!

– woda mineralna i źródlana,
– woda z kranu przefiltrowana filtrem osmotycznym (odwrócona osmoza),
– herbata z pokrzywy, mięty, rumianku, wszystkie herbaty niestymulujące i bez sztucznych dodatków,
– mleko ryżowe, owsiane, sojowe,
– mleko krowie i kozie (źródło wapnia i bardzo wartościowego białka) – pić gorące, szklankę dziennie i najlepiej podzielone na dwa razy, czyli po pół szklanki. Wtedy będzie łatwiej strawne.
– soki warzywne i owocowe (w małych ilościach),
– herbata z prażonego brązowego ryżu lub pszenicy, przyprawiona kilkoma kroplami sosu sojowego.

Zdrowie i Sen

Nasze zdrowie to również zdrowy, prawidłowy sen. Snu, podobnie jak oddychania i jedzenia nie można niczym zastąpić. Praktycznie w naprawie naszego ciała i umysłu, czyli w naszej odnowie biologicznej sen odgrywa dominującą rolę. Brak snu bardzo zaburza nasze funkcjonowanie i przyspiesza starzenie się komórek ciała.

Aby dobrze się wysypiać trzeba zakończyć na około dwie godziny przed snem wszelką aktywność i się wyciszyć. Według amerykańskich badań naukowych zaleca się spać od 7 do 8,5 godziny. Deficyt snu jest poważnym problemem współczesnego człowieka. Pamiętajmy, koniecznie musimy się wysypiać!

Tak jak już wspomniałem, nie najadać się przed snem i nie pić żadnych napojów stymulujących. Nie oglądać wiadomości, można natomiast posłuchać przyjemnej muzyki. Trzeba postarać się, aby pokój, w którym śpimy był wywietrzony i w miarę możliwości ciemny. Koniecznie powinniśmy iść spać nie później niż przed godziną 23:00, gdyż według TCM miedzy godziną 23:00, a godziną 01:00 rano jest czas, kiedy w naszej wątrobie (wątroba spełnia około 500 funkcji w naszym organizmie – stwierdzono naukowo) zachodzą bardzo ważne procesy i wtedy najlepiej jest spać, no, chyba że musimy w nocy pracować.

Zdrowie: Praca i Wypoczynek
Kiedyś słyszałem takie mądre słowa „Człowiek jest doprawdy zdumiewającą istotą, gdyż ciągle się przepracowuje, a potem choruje i zarobione pieniądze wydaje na leczenie”. Jak bardzo jest to typowe dla czasów, w których żyjemy? Koniecznie musimy nauczyć się zarabiać w sposób sprytny, oczywiście uczciwy, ale niewykańczający naszego zdrowia.

Wypoczynek i relaks jest nam tak samo potrzebny jak powietrze do oddychania. Brak wypoczynku wysysa z nas energię, stajemy się nerwowi i rozdrażnieni. Według TCM poprzez nadmierne zmęczenie, w naszym organizmie pojawia się dużo gorąca, a to jest początek do różnych chorób. Zmęczenie, a szczególnie permanentne, szybko nas postarza. Pamiętajmy, aby zawsze starać się zachować równowagę między pracą a wypoczynkiem.

Zdrowie: Co Jeszcze Należy do Tematu?
Aby zachować dobre zdrowie, bądźmy dobrzy dla siebie i innych. „Przyszliśmy tu na jakiś czas”, więc starajmy się doceniać każdy dzień naszego życia. Kochajmy, starajmy się dawać miłość, a nie substytuty. Uśmiechajmy się, wyrażajmy swoją postawą szacunek do wszystkiego co nas otacza. Unikajmy niewłaściwego zachowania w sprawach wiary.

Z każdym dniem powinniśmy dążyć do głębszego samorozwoju. Uprawiajmy sporty, korzystajmy z sauny, słuchajmy naszego ciała, cieszmy się istnieniem…

Należy również unikać niewłaściwego postępowania w sprawach seksu i niewłaściwych poglądów odnośnie do posiadania pieniędzy i bogacenia się.

Ponadto:
Zaakceptujmy siebie takimi, jakimi jesteśmy, bo w przeciwnym razie dążymy do włączenia programu samo destrukcji. Aby zmienić niezadowalający stan rzeczy, ciągle nad sobą pracujmy. W naszym stylu życia bądźmy zdyscyplinowani, a zarazem elastyczni. Jeśli chcemy coś osiągnąć, to tak jak mówi Jacek z sukces.pl, „Rusz dupę i rób coś”. I nieważne, co robisz, tak jak mówi Adam – „ajthepolishamerican”, „pompuj dostatecznie długo, aż do skutku”.

Powyższy artykuł został napisany w oparciu o moje własne doświadczenia oraz materiały:
Good Life Habits According To TCM
DietoMedica
Ping Ming Health
Chinese Medicine Living
Straight Bamboo

Książki:
„Ku Zdrowej Przyszłości”, Siostra Hedi Masafret, Wydawnictwo Pagina, Kłodzko 1991 r
„Wielka Księga Makrobiotycznego Odżywiania i Sposobu Życia”, Michio i Aveline Kushi, Wydawnictwo Spar i Vega, Warszawa 1991 r
„Umysłowa Kontrola Chi, Energia Wewnętrzna”, Mike Dayton

Poniżej, zapraszam do komentowania 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *